Depreme Dayanıklı Bina Nasıl Olur?

Depreme dayanıklı bir bina, deprem kuvvetlerine dayanacak şekilde özel olarak tasarlanmalıdır.

Ani yer sarsıntılarına dayanabildikleri için yapısal hasarı, ölüm ve yaralanmaları en aza indirebilirler.

Depreme dayanıklılık için uygun tasarım hedeflerinin karşılanmasını sağlamak ve uygun inşaat yöntemlerini kullanmak gerekir.

Depreme Dayanıklı Bina Özellikleri

Binaların uzun ömürlü olması kadar büyük deprem kuvvetlerine dayanması için de temelinin sağlam olması çok önemlidir. Özellikle inşaatta kullanılan beton kaliteli olmalı ve masraftan kaçınılmamalıdır. Bunun yanında kullanılan demir ve diğer inşaat malzemelerinin de dayanıklı, güçlü ve kaliteli olması depreme dayanıklı bina için olmazsa olmazdır.

Bir diğer taraftan mevcut zemine uygun şekilde binanın kat sayısı belirlenmelidir. Bölgedeki risk durumu arttıkça kat sayısı azalmalıdır. Kolon ve kirişlerin sağlam, dayanıklı ve tam olması da ”Depreme dayanıklı bina nasıl olur?” sorusunun cevaplarından biridir.

Binanın Yaşını Öğrenin

Binanın yaşı ve binanın yıpranması yıllar içinde değişen kanunlar nedeniyle oldukça önemlidir.

Türkiye’de binaların depreme uygunluğuna ilişkin yönetmelik 2018 yılında değiştirilerek güncellenmiştir. Yıllar önce inşa edilen yapıların depreme dayanıklılığı yeni binalara göre nispeten düşüktür.

Binanın Ruhsatını İsteyin

Yapı ruhsatına sahip olmak en önemli yasal gerekliliklerden biridir. Ruhsatı olmayan binalardan mutlaka uzak durulmalıdır. Çünkü ruhsatsız binalar bir yapı için gereken güvenlik kriterlerini ve yasal gereklilikleri karşılamıyor olabilirler. Bu binalar herhangi bir denetimden geçmediği için deprem riskleri fazladır.

Binanın Bodrumunu Kontrol Edin

Binalardaki su yalıtımı ve tesisat, bina yorgunluğunu azaltmak ve malzeme kalitesini korumak için önemli bir kriterdir.

Rutubetli bir bodrum katı, yalıtımın ve aynı zamanda tesisatın iyi ve güvenli bir şekilde yapılmadığı anlamına gelir. Zamanla yapı malzemeleri zarar görebilir, demirlerde paslanmalar ve duvarlarda çatlaklar oluşabilir. Bunların sonucunda depreme dayanıklılık azalır.

Binanın Tasarımına Dikkat Edin

Binanın tasarımı depreme dayanıklılığı etkileyen önemli faktörlerden biridir.

Kolon, kiriş gibi destek elemanları yapının yük dağılımını sağlar. Bu nedenle depreme karşı alınabilecek önlemlerin başında yer alır. Kolon ve kirişlerin yapısı iyi incelenmelidir.

Binadaki Çatlakları Kontrol Edin

Binada çatlakların olması ve bina bütünlüğünün bozulması deprem riskini artıran bir faktördür.

Yeni bir ev alırken veya yatırım yaparken binanın iç ve dış cephelerinde çatlak olup olmadığına ve bunların boyutlarına bakmak gerekir. Eğer binada çatlak varsa bu binanın daha önce hasar görmüş olabileceği anlamına gelir. Bu binaların sağlam olmadığını ve ciddi bir depremde daha da büyük hasar göreceği önceden öngörülmelidir.

Binanın Konumunu Sorgulayın

Aynı zamanda binaların yapıldığı kat ve bu katların yapısı da çok önemlidir. Bu konuda alınabilecek en iyi önlem yapı zemin ve temel etüt raporunun talep edilmesi ve bu raporların incelenmesidir. Bu tür zemin ve temel inşaat raporları inşaat mühendisleri tarafından hazırlanmaktadır.

Deprem Dayanıklılık Testi

Deprem dayanıklılık testi, binanın depreme hazır ve dayanıklı olup olmadığını önceden bildiren bir testtir.

Bazı özel şirketler bu alanda hizmet vermektedir. Aynı zamanda ülkemizde İstanbul Büyükşehir Belediyesi deprem riskine karşı ücretsiz olarak “Bina Tespit Projesi” başlatmıştır.

Ev almak istediğinizde mutlaka deprem dayanıklılık testi raporu isteyin.

İlk olarak binanın genel ve daha basit bir incelemesi yapılır. Görünür semptomlar incelenir. Bundan sonra, binanın çekirdek testi gerçekleştirilir. Bunun anlamı yapıdan bazı örnekler alınarak inceleme yapılmasıdır.

Bir sonraki adım, sismik aletlerle hasar tespitidir. Ayrıca binaların en önemli yapı malzemesi olan demir incelenir. Tüm bu aşamalar tamamlandıktan sonra tüm bilgiler ışığında bir rapor hazırlanır. Bu raporlar mutlaka incelenmelidir.

Evinizi Deprem Hasarından Nasıl Korursunuz?

Öncelikle evinizi depremden korumak için düzenli olarak testler yaptırmalısınız. Deprem dayanıklılık testleri sonucuna göre kolon, kiriş ve yük dağılımlarının güçlendirilmesi gerekmektedir.

Mühendislerin yardımıyla binadaki zayıflıkların güçlendirilmesi ile ilgili çalışmalar yapar. Yapılaşmaya uygun olmayan kaçak katlardan mutlaka kaçınılmalıdır. Plana uymayan kaçak yapılar yapının sağlamlığını bozar ve depreme dayanıklılığını büyük ölçüde azaltır.

Diğer bir etken ise deprem yalıtımıdır. Alanında uzmanlaşmış firmalar deprem yalıtım yöntemi ile sismik yalıtım sağlamaktadır. Deprem yalıtımı bina için bir katman oluşturur ve zararın aza indirilmesinde yardımcı olur.

https://metamax.com.tr/

Metamax, emlak ürünlerini paylar halinde dijital varlıklara (NFT) dönüştürerek her bütçeden yatırımcının emlak yatırımı yapmasına olanak sağlar. Yatırımcı, satın aldığı emlak payı kadar emlak ürününün değer artışına ve kira getirisine ortak olur.

Yatırımcılara sunduğumuz gayrimenkullerin deprem raporları detaylı olarak alınmakta, depreme uygun sigortaları tarafımızca yapılmaktadır.

Şimdi Market’te bulunan Sirius Town’u incelemek için buraya tıklayın.

Metamax Emlak Borsası

Aklınıza takılan her konuda Telegram kanalımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Sosyal medya hesaplarımız:

Twitter: https://twitter.com/metamaxofficial

Instagram: https://www.instagram.com/metamaxofficial/

YouTube: https://www.youtube.com/@metamaxofficial

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/metamaxofficial

Discord: https://discord.com/invite/yyNy5ZMDqM

Siz de Metamax dünyasına adım atın!